Trevliga byggnader i Uppsala och Sverige

Uppsala var en gång Sveriges huvudstad och en av landets första universitetsstäder. Här finns flera historiska och erkänt vackra byggnader från stadens storhetstid. I domkyrkan ligger Gustav Vasa, Sveriges första kung, begravd. Gustav Vasa var också den kung som lät bygga Uppsala slott på Kaseåsen på samma sidan av Fyrisån strax utanför Uppsalas centrala delar. Gustavianum och biblioteket Carolina Redeviva är två imponerande universitetsbyggnader uppförda på 1600-talet som fortfarande är i bruk. En modernare byggnad är Uppsala Konsert & kongress på Vaksala torg mitt i Uppsala som invigdes år 2007.

Trevliga byggnader i Uppsala och Sverige

Uppsala domkyrka och Uppsala slott

Uppsala domkyrka är Nordens största kyrka som uppfördes i gotisk samt nygotisk stil och stod klar år 1435. De två huvudtonen har en imponerande höjd på 118 meter, lika höga som byggnadens längd. I domkyrkan finns Sveriges nationalhelgon S:t Eriks reliker. Här begravdes också Sveriges första kung, Gustav Vasa, bland flera andra historiskt framstående svenskar. Flera av Sveriges monarker kröntes dessutom i kyrkan. På Kasåsen ligger renässansslottet Uppsala Slott från 1500-talet som uppfördes av Gustav Vasa. Efter kungakröningarna i Domkyrkan hölls kröningsfesterna här. Många historiska händelser och beslut har tagits här, bland annat drottning Kristinas abdikation.

Gustavianum, Carolina Rediviva och Uppsala konsert & kongress

Gustavianum med sin karaktäristiska kupol uppfördes på 1620-talet och är Uppsala universitets äldsta bevarade byggnad. Här undervisades studenter i medicin, bland annat i den anatomiska teatern där man utförde offentliga dissektioner. Gustavianum användes tills 1990-talet för undervisning i arkeologi och antikens kultur, men är idag ett universitetsmuseum. Carolina Rediviva är en del av Uppsalas universitetsbibliotek. Den vackra byggnaden uppfördes under 1800-talet som en anspelning Academia Carolina där universitetsundervisning bedrevs redan under medeltiden. Arkitektoniskt påminner biblioteket om Stockholms slott. Här samlas Uppsalas studenter varje Valborgsmässoafton för att traditionsenligt vifta in våren med sina studentmössor och springa champagnegaloppen.

En modern sevärdhet är Uppsala konsert & kongress som stod klart år 2007. Den storslagna byggnaden ligger centralt i Uppsala vid Vaksala torg och står sig väl mot stadens historiska byggnader. Med sina åtta våningar syns den från hela Uppsala. Uppsala konsert & kongress uppfördes efter en arkitekturtävling som vanns av den danska arkitektbyrån Henning Larsson Tegnestue och har vunnit flera priser. Byggnaden har stora, höga fönster varigenom besökarna kan se ut över staden. Idag ses Uppsala konsert & kongress som en symbol för det moderna Uppsal som på senare år har vuxit markant och väntas fortsätta att växa.