Vad ska man besöka i Uppsala?

Upplev historiens vingslag i Uppsala. Det finns få platser som har så mycket att berätta om vårt lands tillblivelse och utveckling. Vare sig du reser med barn eller inte finns det så mycket att uppleva. Börja gärna med Uppsala domkyrka som är den största katedralen i Norden. Den är 118 meter lång och tornen lika höga. Bygget påbörjades 1273 och närmare två hundra år senare invigdes kyrkan, år 1435. I domkyrkan ligger flera svenska kungar begravda, till exempel Gustav Vasa och Johan III. En halv miljon människor beräknas besöka Uppsala domkyrka varje år.

Universitet och slottet

Vad ska man besöka i Uppsala?Alldeles intill domkyrkan ligger Uppsala universitet med flera intressanta byggnader. Universitetet grundades 1477 och universitets äldsta byggnad är Anatomiska teatern som inryms i Gustavianum. Den anatomiska teatern finns i ett torn på taket och användes vid obduktioner med medicinstuderande som åskådare. Fortsätt gärna förbi universitetsbiblioteket Carolina Redeviva på din promenad upp till Uppsala slott. Däruppe får du en fantastisk utsikt över staden. Det var Gustav Vasa som lät uppföra slottet som kom att ligga högre än domkyrkan, vilket var en ren maktdemonstration. På slottets gård vid Gunillaklockan står några kanoner riktade mot Domkyrkan, ett förtäckt hot?

För hela familjen

Vad ska man besöka i Uppsala?Något som både barn och vuxna brukar tycka om är att åka tåg efter ånglok. Det kan du göra med avgång från Östra station. En tur med smalspåriga Lennakatten är både roligt och avkopplande. Du kan även kombinera din tågresa med bad vid Fjällnora eller Borgardalsbadet. Vill du hellre besöka ett äventyrsbad ligger Fyrishov och väntar på dig med hopptorn och hinderbana inomhus. På sommaren finns även ett trivsamt utomhusbad med flera bassänger och flera stora gräsytor som sluttar ner mot Fyrisån. Ett mycket populärt besöksmål för barnfamiljer.

Vill du se och lära mer om vikingatiden är det ett måste att åka till Gamla Uppsala som ligger 10 kilometer norr om staden. Uppsala flyttades härifrån då den första domkyrkan som låg här brann ner. Utomhus finns de berömda Uppsala högar som anses vara kungagravar från 500-talet och intill högarna finns kyrkan där en gång domkyrkan låg samt ett mycket intressant museum, Gamla Uppsala Museum. Museet har unika samlingar från vikingatiden och olika aktiviteter för barn. Utöver dessa besöksmål finns massor av intressanta platser att besöka runt och i Uppsala!