Klimat

Uppsala, ibland kallad ungdomens stad, har ett klimat som är typiskt för Mälardalen, det vill säga varma, förhållandevis torra, somrar och inte särskilt kalla vintrar. Varje år brukar det falla snö i Uppsala med omgivningar, men snön brukar tyvärr inte ligga så länge utan blir snabbt till slask. Det vanligaste är att turister besöker staden under vår och sommar, men Uppsala har mycket att erbjuda även på vintern. Låt dig därför inte avskräckas av lite snö och slask. En morgon med rimfrost försilvrar årummet nere vid Kvarnfallet.

Den gamla kvarnen

Är du på plats vid Kvarnfallet ska du inte tveka över att gå in i den gamla kvarnen, som nu inhyser Upplandsmuseet i vackra lokaler. Samlingarna där visar stadens framväxt från tidig stenålder, via vikingatid till den moderna staden Uppsala. En trevlig aktivitet en vinterdag, som även passar barnfamiljer. En ny permanent utställning för barn har öppnats, designad av Sven Nordqvist och Leif Högström. Utställningen vänder sig speciellt till de yngsta barnen. Nära kvarnen ligger Uppsala domkyrka som räknar in cirka en halv miljon besökare varje år, en sevärd attraktion.

Andra turistmål och attraktioner

klimatEn utflykt till Fyrishov fungerar sommar som vinter. Det är ett stort äventyrsbad inomhus med vattenrutschbanor, hopptorn och andra roliga saker. På vintern kan man simma ut och få frost i håret innan man simmar in igen. På sommaren finns där stora grönytor att vistas på. Vill du uppleva vikingatiden ska du bege dig till Gamla Uppsala och Vikingamuseet. Där finns unika samlingar från vår svenska urhistoria, och museet erbjuder en hel del aktiviteter för barn. På sommaren kan man ströva runt bland de stora kungshögarna, vilka troligen är gravplatser för våra första kungar.

Uppsala är en konsertstad året om. Stadens stolthet är Uppsala Konsert & Kongress som erbjuder många konserter varje år. Men det finns fler scener. Katalin är en omtyckt musikpub som drar till sig de bästa av svenska artister, och en hel del utländska. Katalin ligger i ett renoverat godsmagasin tidigare tillhörande Uppsala – Länna Järnväg. Järnvägen ligger kvar och är en smalspårig museijärnväg, med trafik på somrarna. Järnvägen kallas numera för Lennakatten. En trevlig dagstur på sommaren, som kan kombineras med bad vid Fjällnora. En sommaraktivitet perfekt för barnfamiljer.